Alevi Kültürü Üzerine Makaleler

BİR ÇELEBİ İCAZETNAMESİ

H. Dursun GÜMÜŞOĞLU *

ÖZET

Bektaşi tekkeleri, Osmanlı tarihindeki dinî yapılanma açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bu tekkeler üç kıtaya yayılmış oldukça büyük organizasyonlardır. Bektaşi tekkelerinin mütevelli heyetinde, Çelebiler olarak adlandırılan kişiler bulunmaktaydı. Osmanlı Devleti tarafından da Hacı Bektaş evladı olarak kabul edilir ve tekkelerin gelir gider işleriyle onlar ilgilenirlerdi.

Aleviliğin Kısa Tarihi ve Günümüze Yansımaları

H. Dursun Gümüşoğlu

Özet:

Türkiye nüfusunun önemli bir kesimini oluşturan Alevilerin ve Bektaşilerin inançlarının şekillenmesinde tarihsel nedenlerin neler olduğu, hangi tarihlerde kırılma noktalarının gerçekleştiği ve günümüzdeki yansımalarının nasıl olduğu konuları bu yazımızda irdelenmeye çalışılacaktır.

İCÂZETNÂMELERİN LATİN HARFLERİ İLE YAZILIŞI

ALEVÎ DEDELERİNE VERİLEN İCÂZETNÂME ÖRNEKLERİ

H.Dursun Gümüşoğlu

Öz

Alevîlik ve Bektaşîlik Osmanlı coğrafyasında dinî yapılanma açısından çok önemli bir yere sahiptir. 13. yüzyıldan itibaren, bu inanç sistemini muhtelif Alevî Ocakları, Erdebil Tekkesi ve Hacı Bektaş Dergâhı olmak üzere üç ana grup altında toplamak mümkündür. Her üç yapılanmanın da ser-çeşmesinin Hacı Bektaş Velî olduğu ise bilinen bir gerçektir.